top of page

Κέντρο Ελληνικής και Αραβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού Κ.Ελ.Α.Λ.Π.

Center for Greek and Arabic Literature and Culture

K.EL.A.L.P.


Ο ιστότοπος αυτός παρουσιάζει τις δραστηριότητες του  Κέντρου Ελληνικής και Αραβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού (Κ.Ελ.Α.Λ.Π.), που πρόσφατα δημιουργήθηκε και θα λειτουργεί ως αυτόνομη πρωτοβουλία υπό την αιγίδα της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας CulturePolis - βλ. περισσότερα ΕΔΩ., Σκοπός του Κ.Ελ.Α.Λ.Π. είναι να ενισχύσει μια ανοικτή σε όλους προσπάθεια ανάλυσης και μελέτης του αραβικού πολιτισμού για καλύτερη κατανόηση του τι μας ενώνει παρά εκείνων που μας χωρίζουν μέσα από την έρευνα, μελέτη, ανάλυση, συζήτηση και το διάλογο καθώς και στοχευμένες δράσεις και προγράμματα, για την ενημέρωση / ευαισθητοποίηση σε θέματα ελληνικής και αραβικής λογοτεχνίας, ποίησης και γλώσσας.  

Μια πρωτοβουλία κατανόησης του "άλλου"

μέσω του πολιτισμού και της λογοτεχνίας του

Από το "1ο  Φεστιβάλ Αραβικού Κόσμου Κέρκυρας" του 2011 στο Κ.Ελ.Α.Λ.Π.

Φωτογραφίες από το 1ο Φεστιβάλ Αραβικού Κόσμου - Κέρκυρα, Απρίλιος 2011

Το "1ο  Φεστιβάλ Αραβικού Κόσμου Κέρκυρας"- από εδώ ξεκίνησαν όλα!

To 2011 η CulturePolis  οργάνωσε στην Κέρκυρα από 1-6 Απριλίου 2011, το "1ο  Φεστιβάλ Αραβικού Κόσμου Κέρκυρας" (1st Corfu Arabian World’s Festival) στο πλαίσιο του έργου της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Πολιτισμός 2007-2013» «Φεστιβάλ Διαπολιτισμικού Διαλόγου — Πολιτιστική Συνάντηση Δύσης-Ανατολής», που είχε  ως τους εξής εταίρους:

  • Δήμο Santa Severina (Καλαβρία, Ιταλία) ως επικεφαλής εταίρο

  • Δήμο Crotone (Καλαβρία, Ιταλία)

  • Δήμο Puerto Pueblas (Μούρθια, Ισπανία) και

  • CulturePolis από Ελλάδα

Αναλυτική περιγραφή για τις δραστηριότητες και εκδηλώσεις του εβδομαδιαίου φεστιβάλ θα βρείτε στην ειδική ιστοσελίδα https://arabworldsfestival.wordpress.com/

Κατά τη διάρκεια και στη συνέχεια του Φεστιβάλ εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από ορισμένες πρεσβείες Αραβικών κρατών (Τυνησία, Αίγυπτος, Μαρόκο κ.ά) για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο μόνιμου χαρακτήρα Φεστιβάλ Αραβικού Κόσμου με συμμετοχή όλων των αραβικών κρατών. Η CulturePolis αποδέχθηκε την πρόσκληση και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για ένα ανά διετία Φεστιβάλ σε άλλη χώρα κάθε φορά. Οι προτάσεις αυτές παρουσιάστηκαν στην Αθήνα στην ολομέλεια των Αράβων Πρέσβεων και αναζητήθηκαν τρόποι χρηματοδότησης του.

Δυστυχώς τότε ξέσπασε στις περισσότερες αραβικές χώρες η αποκαλούμενη "Αραβική Άνοιξη", που ανέτρεψε όλες τις προετοιμασίες λόγω αδυναμίας λήψης αποφάσεων σε περίοδο σοβαρών πολιτικών αναταραχών και ανακατάξεων. 

Το 2020 - οπότε ζούμε στον θλιβερό απόηχο αυτών των αλλαγών και με την συνεπακόλουθη έξαρση του προσφυγικού / μεταναστευτικού από αραβόφωνες χώρες με πρώτη τη Συρία, πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη να αξιοποιηθεί η εμπειρία του 1ου Φεστιβάλ Αραβικού Κόσμου αλλά και άλλων συναφών δράσεων και να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία μελέτης του αραβικού πολιτισμού κυρίως μέσω της λογοτεχνίας για καλύτερη κατανόηση του τι μας ενώνει παρά εκείνων που μας χωρίζουν.

Για το σκοπό αυτό η CulturePolis κάλεσε τη συγγραφέα και μεταφράστρια αραβικής γλώσσας κυρία Πέρσα Κουμούτση να αναλάβει το συντονισμό των δραστηριοτήτων του Κ.Ελ.Α.Λ.Π. Η κυρία Κουμούτση ανταποκρίθηκε αμέσως και με την ειδική εμπειρία της στον αραβικό πολιτισμό, θα βοηθήσει στη διάδοση της αμφίδρομης σχέσης μεταξύ ελληνικού και αραβικού πολιτισμού μέσα από τη λογοτεχνία, την ποίηση και δράσεις επικοινωνίας και προβληματισμού σε συνεργασία με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και ιδρύματα καθώς και οργανισμούς που ασχολούνται με τα θέματα αυτά.

bottom of page