Εκδηλώσεις

 Στη σελίδα αυτή καταχωρούνται εκδηλώσεις του Κέντρου και των συνεργατών του καθώς και επιλεγμένα άρθρα και παρουσιάσεις άλλων σημαντικών εκδηλώσεων

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

3η Συνάντηση Ελλήνων και Αράβων Ποιητών

  "Η Γυναίκα στην Ελληνόφωνη και Αραβόφωνη Ποίηση"  

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021, ώρα 19:00-20:30

Διεύθυνση ZOOM:

https://zoom.us/j/99806132805?pwd=VUxJZTFRcTlYZ2FEcUxYOVVwMnhEUT09

Webinar ID: 998 0613 2805/Passcode: 799598

Το Κέντρο Ελληνικής και Αραβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού (Κ.Ελ.Α.Λ.Π.) της CulturePolis συνεχίζοντας το 2021 τον κύκλο  των συναντήσεων με Έλληνες και Άραβες δημιουργούς έχει την ευχαρίστηση να σας προσκαλέσει στηv 3η συνάντηση ποιητών με τίτλο "Η Γυναίκα στην Ελληνόφωνη και Αραβόφωνη Ποίηση", που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, στις 17 Μαρτίου 2021, ώρα 19:00 (ώρα Ελλάδας).

Μέσα από τις αναγνώσεις των ποιημάτων και τη συζήτηση θα επιχειρήσουμε να ανιχνεύσουμε τα κοινά σημεία αναφοράς, ταύτισης και σύγκλισης των δύο αυτών φωνών. Συντονίζει η διευθύντρια του Κ.Ελ.Α.Λ.Π. κυρία Πέρσα Κουμούτση, συγγραφέας και μεταφράστρια αραβικής λογοτεχνίας.

Την εκδήλωση χαιρετίζει ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Καθηγητής Ιωάννης Χρυσουλάκης, τον οποίον ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη.

Προλογίζει η ποιήτρια και στιχουργός κυρία Λίνα Νικολακοπούλου.

Συμμετέχουν επίσης

  • Αθηνά Παπαδάκη, Ελλάδα      

  • Νοζούμ Αλγάνεμ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

  • Λίλη Μιχαηλίδου, Κύπρος    

  • Άισα ελ Σέφι, Ομάν

  • Λαμιά Μοκάνταμ, Τυνησία             

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί σε δύο γλώσσες, ενώ θα παρέχεται ταυτόχρονη μετάφραση των ομιλιών και των ποιημάτων από τους Δρ.Χάλεντ Ραούφ (Ελληνικά-Αραβικά) και Πέρσα Κουμούτση (Αραβικά-Ελληνικά).

 

Δείτε τα βιογραφικά στοιχεία των συμμετεχόντων ΕΔΩ

 

Μπορείτε να δείτε μαγνητοσκοπημένες τις προηγούμενες εκδηλώσεις του Κ.Ελ.Α.Λ.Π. ΕΔΩ                        

 

Για κάθε πρόσθετη πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στην Γραμματεία του Κ.Ελ.Α.Λ.Π. – κα. Ελευθερία Καραμήτρου, kelalp@culturepolis.org, Τηλ.: +30 6980824389

 

Το πρόγραμμα των επόμενων Συναντήσεων Ελλήνων και Αράβων Ποιητών θα ανακοινωθεί στον ιστότοπο του Κ.Ελ.Α.Λ.Π. – https://culturepolisngo.wixsite.com/kelalp και στα κοινωνικά μας δίκτυα – K.Ελ.Α.Λ.Π. Facebook: https://www.facebook.com/kelalp.center

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

2η Συνάντηση Ελλήνων και Αράβων ποιητών

  "Από άλλο τόπο"  

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021, ώρα 18:30-20:00

Διεύθυνση ZOOM:

https://zoom.us/j/96393251786?pwd=dlpUVWgxSE9yZnRleXlYaUt3Wmd3UT09

Webinar ID: 963 9325 1786/ Passcode: 182192

Το Κέντρο Ελληνικής και Αραβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού (Κ.Ελ.Α.Λ.Π.) της CulturePolis συνεχίζοντας το 2021 τον κύκλο των συναντήσεων με Έλληνες και Άραβες δημιουργούς έχει την ευχαρίστηση να σας προσκαλέσει στηv 2η συνάντηση ποιητών με τίτλο "Από άλλο τόπο", που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 29 Ιανουαρίου 2021, ώρα 18:30 (ώρα Ελλάδας).

Συμμετέχουν Έλληνες και Άραβες ποιητές της Διασποράς, ποιητές που γράφουν ή έγραψαν ποίηση στη μητρική τους γλώσσα ενώ ζουν ή έζησαν μακριά από τον τόπο τους. Μέσα από τις αναγνώσεις των ποιημάτων και τη συζήτηση που θα αναπτύξουμε, θα επιχειρήσουμε να ανιχνεύσουμε το στίγμα και τις ιδιαιτερότητες της ποίησής τους, το ύφος και τα συναισθήματα που τη διέπουν, τη διπλή πολιτισμική τους ταυτότητα και κυρίως τα κοινά σημεία αναφοράς που εντοπίζονται στους δυο πολιτισμούς. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί σε δυο γλώσσες, Ελληνικά και Αραβικά, ενώ θα παρέχεται ταυτόχρονη μετάφραση των ομιλιών και των ποιημάτων από τους Πέρσα Κουμούτση, (Ελλάδα), Χάλεντ Ραούφ (Αίγυπτος).

Τελικό Πρόγραμμα Εκδήλωσης

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, Καθηγητής Γιάννης Χρυσουλάκης, τον οποίον ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη.


Την εκδήλωση συντονίζει η διευθύντρια του Κ.Ελ.Α.Λ.Π. κυρία Πέρσα Κουμούτση, συγγραφέας και μεταφράστρια αραβικής λογοτεχνίας.

Συμμετέχουν

Έλληνες ποιητές

Γιώργος Βέης, ποιητής, Πρέσβης επί τιμή

Στάθης Γουργουρής, ποιητής, Καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας πανεπιστημίου Columbia, της Νέας Υόρκης 

Άραβες ποιητές

• Ιμάν Μιρσάλ, Αιγύπτια ποιήτρια, Καθηγήτρια Αραβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού, πανεπιστημίου Αλμπέρτα του Κεμπέκ, Καναδάς

• Ναζουάν Νταρουίς, Παλαιστίνιος ποιητής, αρχισυντάκτης του αραβόφωνου περιοδικού Αλ Άραμπι αλ Τζαντίντ


Δείτε τα βιογραφικά στοιχεία των συμμετεχόντων ποιητών ΕΔΩ
Μπορείτε να δείτε μαγνητοσκοπημένες τις προηγούμενες εκδηλώσεις του Κ.Ελ.Α.Λ.Π. ΕΔΩ Για κάθε πρόσθετη πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στη Γραμματεία του Κ.Ελ.Α.Λ.Π.
kelalp@culturepolis.org, υπεύθυνη Ελευθερία Καραμήτρου, Τηλ.: +30 6980824389
Το πρόγραμμα των επομένων Συναντήσεων Ελλήνων και Αράβων Ποιητών θα ανακοινωθεί στον ιστότοπο του Κ.Ελ.Α.Λ.Π. – https://culturepolisngo.wixsite.com/kelalp και στα κοινωνικά μας δίκτυα – K.Ελ.Α.Λ.Π. Facebook: https://www.facebook.com/kelalp.center

 

1η Συνάντηση Ελλήνων και Αράβων Ποιητών

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020, ώρα 13:00-15:00

Διαδικτυακή Συνάντηση μέσω ΖΟΟΜ

Στο πλαίσιο της 17ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Ελληνικής και Αραβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού-Κ.Ελ.Α.Λ.Π., που λειτουργεί ως αυτόνομη πρωτοβουλία υπό την φροντίδα της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας CulturePolis, έχει την ευχαρίστηση να σας ενημερώσει για την διεξαγωγή της 1ης διαδικτυακής Συνάντησης Ελλήνων και Αράβων ποιητών, μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ https://zoom.us/j/98191171768 / Webinar ID: 981 9117 1768, με θέμα τη Μεσόγειο και την Ιστορία της.  
Τη συνάντηση συνδιοργανώνουν το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Κέντρο Ελληνικής και Αραβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού (Κ.Ελ.Α.Λ.Π.) της CulturePolis.
Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση παρακαλούμε δείτε την Ανακοίνωση-Δελτίο Τύπου ΕΔΩ, καθώς και την Πρόσκληση ΕΔΩ
Σας περιμένουμε!

CulturePolis - Κ.Ελ.Α.Λ.Π.: Συνάντηση με την Λέσχη Ανάγνωσης Κέρκυρας

   Corfu Palace Hotel, 2 Οκτωβρίου 2020

Η Culturepolis συνεχίζοντας τη γόνιμη συνεργασία της με την Λέσχη Ανάγνωσης Κέρκυρας πραγματοποίησε διαδικτυακά (φυσική παρουσία μόνο των μελών της Λέσχης και στελεχών της CulturePolis) την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020, ώρα 20.00 στο Ξενοδοχείο Corfu Palace, ειδική εκδήλωση όπου η συνεργάτιδα της κυρία Πέρσα Κουμούτση, διακεκριμένη συγγραφέας και μεταφράστρια αραβικής λογοτεχνίας παρουσίασε το πλούσιο συγγραφικό και μεταφραστικό της έργο και συζήτησε ειδικότερα για το βιβλίο της "Αλεξανδρινές φωνές στην οδό Λέψιους" (Εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ), που είναι υπό έκδοση και στην αραβική γλώσσα.

CulturePolis - Κ.Ελ.Α.Λ.Π.: Συνάντηση με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Κέρκυρας

  Κέρκυρα, Οκτωβρίου 2020 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της συγγραφέας και μεταφράστριας αραβικής λογοτεχνίας, Πέρσας Κουμούτση με τους εκπαιδευτικούς και μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών Κέρκυρας, στο πλαίσιο της επίσημης έναρξης των εργασιών/εκδηλώσεων του Κέντρου Ελληνικής και Αραβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού (Κ.Ελ.Α.Λ.Π.).
 
Η κα Κουμούτση μίλησε για  τον κοινωνικό  ρόλο της λογοτεχνίας, επισημαίνοντας ότι η διαλογικότητα συνθέτει ένα από τα σημαντικά στοιχεία της, ενώ στηρίζεται ανάμεσα σε άλλα στην ετερότητα που ανέκαθεν στόχευε στην κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, όποια η προέλευση ή η συνθήκη. Η συνάντηση έγινε μετά από πρόσκληση του διευθυντή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας κ. Κυριάκου Κωλέση και του εκπαιδευτικού προσωπικού. 
 
Στη συνέχεια το προσωπικό του Σχολείου και η ομιλήτρια είχαν συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο της CulturePolis Βασίλειο Λαοπόδη, όπου συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης του υποδειγματικού έργου του σχολείου.

Διαδικτυακή Εκδήλωση του Κέντρου Ελληνικής και Αραβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού (Κ.Ελ.Α.Λ.Π.) σε συνεργασία με το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας (ΤΞΓΜΔ) του Ιονίου Πανεπιστημίου

Κέρκυρα, 30 Σεπτεμβρίου 2020

Απόσπασμα από το προλογικό σημείωμα της εκδήλωσης

Γράφει η Πέρσα Κουμούτση

Η  ανάγκη διαλόγου κι ενός «ανοίγματος» προς την κατεύθυνση μιας κοινωνικά, πολιτικά, πολιτισμικά και θρησκευτικά διαφορετικής κουλτούρας υπήρξε ανέκαθεν ζήτημα μείζονος σημασίας και πάντα αφορούσε την ανθρώπινη ιστορία. Ο κάθε πολιτισμός συνδέεται με τον πυρήνα της κοινωνίας στην οποία αναπτύσσεται, εντούτοις. κανένας πολιτισμός δεν μπορεί να εξελιχθεί, χωρίς την επικοινωνία με άλλους.

Ενημερωτικό Δελτίο – Δράσεις Κ.Ελ.Α.Λ.Π.

Η Ομάδα του Κ.Ελ.Α.Λ.Π. /CulturePolis ξεκινά την επικοινωνία μαζί σας με την έκδοση ενός ενημερωτικού φυλλαδίου και σας καλωσορίζουμε στο νέο αυτό «ταξίδι» εξερεύνησης του αραβικού πολιτισμού και των σχέσεών του με τον ελληνικό πολιτισμό.
Στο φυλλάδιο αυτό θα αναγγέλλονται οι δράσεις του Κ.Ελ.Α.Λ.Π. και θα γίνεται ο απολογισμός για αυτές.
Για να δείτε το ενημερωτικό φυλλάδιο, παρακαλούμε πατήστε ΕΔΩ:
Το Κέντρο Ελληνικής και Αραβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού - Κ.Ελ.Α.Λ.Π.(https://culturepolisngo.wixsite.com/kelalp), μια νέα πρωτοβουλία της CulturePolis, σε συνεργασία με το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου έχουν την ευχαρίστηση να σας προσκαλέσουν στην διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο: 
«Ο ρόλος της λογοτεχνικής μετάφρασης στην προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και της κατανόησης του «Άλλου»: Η περίπτωση της αραβικής λογοτεχνίας»
με κεντρική ομιλήτρια τη συγγραφέα και μεταφράστρια αραβικής λογοτεχνίας κα Πέρσα ΚουμούτσηΗ εκδήλωση  διοργανώνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Μετάφρασης, Διερμηνείας και Ξένων Γλωσσών (ΤΞΜΔ) του Ιόνιου Πανεπιστημίου. Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο Δρ. Βασίλειος Λαοπόδης, Ιδρυτής και Πρόεδρος CulturePolis/Κ.Ελ.Α.Λ.Π., ο Καθ. Σωτήριος Λίβας, Πρόεδρος του ΤΞΜΔ Ιονίου Πανεπιστημίου και ο κ. Νίκος Κούκης, Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού - βλ. την πρόσκληση της εκδήλωσης ΕΔΩ.

Εκδηλώσεις των συνεργατών του Κ.Ελ.Α.Λ.Π.

Εκδήλωση στο Κάϊρο στις 12/12/2019.

Φορέας Οργάνωσης: Υπουργείο Πολιτισμού Αιγύπτου και Ένωση Συγγραφέων 

Τιμώντας τον θρυλικό μυθιστορηματικό κόσμο του Νομπελίστα Συγγραφέα Ναγκίμπ Μαχφούζ

Τιμητική Εκδήλωση στο Εθνικό Κέντρο Μετάφρασης Αιγύπτου 

Από τις εκδηλώσεις για την μετάφραση και την ελληνική γλώσσα στην Διεθνή Έκθεση Καίρου

1/1

Εκδηλώσεις Συνεργαζομένων Φορέων 

Συνάντηση Ελληνικού Τμήματος Δικτύου
Anna Lindh Foundation
Το τριήμερο 8-10 Νοεβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη  η ετήσια συνάντηση του εθνικού δικτύου του Ιδρύματος Anna Lindh. Στην συνάντηση αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι από φορείς / μέλη της κοινωνίας των πολιτών από όλη την Ελλάδα.
Η CulturePolis ιδρυτικό μέλος του εθνικού δικτύου εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο της Δρ. Β. Λαοπόδη και τη Υπεύθυνη ΈΡγων κα Κωνσταντίνα Καραμέρη.
Περισσότερα για το Ίδρυμα Anna Lindh και το εθνικό δίκτυο για την Ελλάδα μπορείτε να βρείτε εδώ.
FB : anna-lindh foundation hellas
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now