Νέα
Στη σελίδα αυτή καταχωρούνται νέα του Κέντρου και των συνεργατών του
H CulturePolis και το Κ.Ελ.Α.Λ.Π. στην 53η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου
Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία CulturePolis, που από το 2006 δραστηριοποιείται με έδρα την Κέρκυρα στην Ελλάδα, Ευρώπη και Μεσογειακή Λεκάνη σε θέματα πολιτισμού, βιωσιμότητας και καινοτομίας και ίδρυσε το 2020 το “Κέντρο Ελληνικής και Αραβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού – Κ.Ελ.Α.Λ.Π.” , στηρίζει την παρουσία της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας στην 53η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου.
Στην έκθεση θα συμμετάσχει η διευθύντρια του Κ.Ελ.Α.Λ.Π., συγγραφέας και μεταφράστρια κα Πέρσα Κουμούτση, που μαζί με τον συνεργάτη του Κ.Ελ.Α.Λ.Π. ελληνιστή και μεταφραστή Δρ. Χάλεντ Ραούφ, τιμήθηκαν πρόσφατα με το διεθνές Βραβείο «Life Achievement» των Sheikh Hamad Awards (Κατάρ) - ένα από τα πλέον περίβλεπτα βραβεία του αραβικού κόσμου, για το σύνολο του έργου τους και τη συνεισφορά τους στη Διεθνή Κατανόηση.
Στην έκθεση θα μοιραστεί πληροφοριακό υλικό για την CulturePolis, το Κ.Ελ.Α.Λ.Π. και τις δράσεις του στον αραβικό κόσμο με στόχο την προώθηση συνεργασιών με εκδότες και ειδικούς στο χώρο του βιβλίου και της φιλαναγνωσίας από την Αίγυπτο και άλλες αραβικές χώρες.
Μάθετε περισσότερα για το Κ.Ελ.Α.Λ.Π. της CulturePolis:
-
Ενημερωτικό Φυλλάδιο Κ.Ελ.Α.Λ.Π. ΕΔΩ
-
Collaboration Request Form ΕΔΩ
Πέρσα Κουμούτση: Η συγγραφέας, μεταφράστρια και διευθύντρια του Κ.Ελ.Α.Λ.Π. απέσπασε διεθνές βραβείο από το Κατάρ
Το διεθνές Βραβείο για τη Μετάφραση και τη Διεθνή Κατανόηση του διεθνούς οργανισμού Sheikh Hamad (Κατάρ), στην κατηγορία «Life Achievement» -ένα από τα πλέον περίβλεπτα βραβεία του αραβικού κόσμου, απονέμεται στην Καϊρινή συγγραφέα και μεταφράστρια Πέρσα Κουμούτση, για το σύνολο του σημαντικού έργου της και τη συνεισφορά της στον διαπολιτισμικό διάλογο.
Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο της Σοφίας Παπαδοπούλου στο iefimerida
Mεγάλη διάκριση για τους συνεργάτες του Κ.Ελ.Α.Λ.Π./CulturePolis, Πέρσα Κουμούτση & Δρ. Χάλεντ Ραούφ!
H CulturePolis και του εξειδικευμένο Κέντρο Ελληνικής και Αραβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού – Κ.Ελ.Α.Λ.Π. που λειτουργεί υπό την αιγίδα της, βρίσκονται στην ιδιαίτερη ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν ότι το βραβείο Life Achievement Award των Sheikh Hamad Award (Κατάρ) για το 2021 - ένα από τα μεγαλύτερα και πιο περίβλεπτα του αραβικού κόσμου, απονεμήθηκε για την Ελληνική γλώσσα από κοινού στην κυρία Πέρσα Κουμούτση, συγγραφέα και μεταφράστρια αραβικής λογοτεχνίας και διευθύντρια του Κ.Ελ.Α.Λ.Π. και στον συνεργάτη του Κ.Ελ.Α.Λ.Π., συγγραφέα και μεταφραστή ελληνικής λογοτεχνίας στα αραβικά, Δρ. Χάλεντ Ραούφ, για το σύνολο του έργου τους και τη συνεισφορά τους στη διεθνή κατανόηση.
Η διοίκηση και το προσωπικό της CulturePolis / Κ.Ελ.Α.Λ.Π. εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια στους δύο εξέχοντες συνεργάτες της για την μεγάλη αυτή διάκριση, και θα στηρίξουν κάθε νέα προσπάθειά τους για προβολή της ελληνικής και αραβικής γλώσσας και πολιτισμού.
Εκφράζουμε επίσης τις ευχαριστίες μας στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και ιδιαίτερα στον πρόεδρό του κ. Νίκο Κούκη, για την ενεργή στήριξη των υποψηφιοτήτων αυτών.
H Διευθύντρια και Συντονίστρια Περιεχομένου του Κ.Ελ.Α.Λ.Π. / CulturePolis, κυρία Πέρσα Κουμούτση, εκπροσωπεί την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα για το μεγάλο βραβείο: Life Achievement Award
H Διευθύντρια και Συντονίστρια Περιεχομένου του Κ.Ελ.Α.Λ.Π. / CulturePolis, κυρία Πέρσα Κουμούτση, εκπροσωπεί την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα στο συνέδριο που συνοδεύει τα Διεθνή Βραβεία "Life Achievement Awards", που απονέμονται από το Κατάρ για τη γλώσσα (ως μέσο διαπολιτισμικού διαλόγου, πολιτισμικών σχέσεων) και τη Διεθνή Κατανόηση.
Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021, στις 13:30 (ώρα Ελλάδας)
Διαδικτυακά (απαιτείται προ-εγγραφή)
Η ομάδα του Κ.Ελ.Α.Λ.Π. / CulturePolis εύχεται καλή επιτυχία στην κυρία Κουμούτση!
Το Ανανεωμένο Ενημερωτικό Φυλλάδιο του Κ.Ελ.Α.Λ.Π.
διαθέσιμο στα ελληνικά και αγγλικά
Δείτε και κατεβάστε το Ενημερωτικό μας Φυλλάδιο ΕΔΩ
«Ιστορικές και Πολιτισμικές Διαδρομές στη Μεσόγειο» του εγκεκριμένου από το ΥΠΠΟΑ έργου «Χίλιες και μια... συναντήσεις»
Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 18:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)
Την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 18:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), θα πραγματοποιηθεί η τρίτη και τελευταία εκδήλωση του εγκεκριμένου και επικουρικά χρηματοδοτούμενου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας έργου της CulturePolis / Κ.Ελ.Α.Λ.Π. «Χίλιες και μια...συναντήσεις», που στοχεύει στην προώθηση και προβολή της ελληνικής λογοτεχνίας και δημιουργίας ως μέσο διαπολιτισμικού διαλόγου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και κυρίως στον Αραβικό κόσμο.
Η εκδήλωση έχει τίτλο «Ιστορικές και Πολιτισμικές Διαδρομές στη Μεσόγειο» και έχει τον τύπο συζήτησης «Στρογγυλής Τραπέζης». Συμμετέχουν (5) πέντε Έλληνες δημιουργοί, οι οποίοι ταξιδεύουν στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και μιλούν μέσω του έργου τους για τις αμφίδρομες πολιτιστικές σχέσεις ανάμεσα στην χώρα μας και σε άλλες χώρες της Μεσογείου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά με παράλληλη μετάφραση σε δύο γλώσσες, ενώ θα προβληθεί οπτικό υλικό.
Συμμετέχουν οι Έλληνες δημιουργοί:
Θεόδωρος Γρηγοριάδης, συγγραφέας
Δρ. Αλέξανδρος Καζαμίας, πολιτικός επιστήμων, ερευνητής
Κώστας Κωνσταντάτος, μουσικός, εικαστικός
Δρ. Μαρία Παπαδήμα, μεταφράστρια, μεταφρασεολόγος
Κώστας Φέρρης , σκηνοθέτης, σεναριογράφος
Δείτε τα βιογραφικά των δημιουργών ΕΔΩ
Μείνετε συντονισμένες/οι!
Η εκδήλωση «Φιλοξενώντας τον Άλλο στις Αφηγήσεις μας» του Κ.Ελ.Α.Λ.Π./CulturePolis στην 18η ΔΕΒΘ
Το συγγραφικό έργο των Ελλήνων καλλιτεχνών είναι πλούσιο και περιεκτικό· πηγή έκφρασης των συναισθημάτων, των σκέψεων και των προβληματισμών του ανθρώπου για την κοινωνία του σήμερα. Ωστόσο, η προσβασιμότητα της σύγχρονης ελληνικής συγγραφικής δημιουργίας από ξένους αναγνώστες συνιστά για τον δημιουργό της χώρας μας ένα κρίσιμο ζήτημα.
Ο κύκλος των εκδηλώσεων «Χίλιες και μια...συναντήσεις» εντάσσεται στις δραστηριότητες της CulturePolis στο πλαίσιο του ομώνυμου εγκεκριμένου και επικουρικά χρηματοδοτούμενου έργου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας και πραγματοποιείται με τον συντονισμό του Κέντρου Ελληνικής και Αραβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού - Κ.Ελ.Α.Λ.Π. της CulturePolis.
Το έργο γεννήθηκε από την ανάγκη προώθησης της ελληνικής λογοτεχνίας και δημιουργίας ως μέσο διαπολιτισμικού διαλόγου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και κυρίως τις Αραβικές χώρες. Μέσα από τρεις διαφορετικές εκδηλώσεις 12 επιλεγμένοι συγγραφείς θα συστηθούν στο ελληνόφωνο και αραβόφωνο κοινό και θα αναδείξουν το έργο τους ως μέσο διαλόγου και κατανόησης του “άλλου”.
Η εκδήλωση με τίτλο «Φιλοξενώντας τον Άλλο στις Αφηγήσεις μας», που οργανώνεται στο πλαίσιο της 18ης ΔΕΒΘ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στοχεύει να αναδείξει τον διαπολιτισμικό χαρακτήρα της σύγχρονης ελληνικής παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας μέσα από τα έργα τεσσάρων (4) νέων ή/και νεο-εμφανιζόμενων συγγραφέων, που επελέγησαν μετά από ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Συμμετέχουν οι Έλληνες συγγραφείς:
-
Στέφανος Γανωτής
-
Άννα Κοντολέων
-
Μαριέττα Κόντου
-
Αργυρώ Πιπίνη
Μπορείτε να δείτε τα βιογραφικά των συγγραφέων ΕΔΩ
Την εκδήλωση συντονίζει η συγγραφέας, μεταφράστρια λογοτεχνίας και Διευθύντρια του Κ.Ελ.Α.Λ.Π., κα. Πέρσα Κουμούτση.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά με παράλληλη μετάφραση ομιλιών στα αραβικά από τον Δρ. Χάλεντ Ραούφ.
Μετάφραση αποσπασμάτων από τους: Χάλεντ Ραούφ, Μοχάμεντ Αμπάς, Φαράχ Τεψεράνι και Πέρσα Κουμούτση.
H Διευθύντρια και Συντονίστρια Περιεχομένου του Κ.Ελ.Α.Λ.Π. / CulturePolis, κυρία Πέρσα Κουμούτση, προσκεκλημένη στο πανεπιστήμιο του Zayed (ΗΑΕ)
Το Κέντρο Ελληνικής και Αραβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού - Κ.Ελ.Α.Λ.Π. της CulturePolis είναι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει την διαδικτυακή διάλεξη της Διευθύντριας και Συντονίστριας Περιεχομένού του, της κυρίας Πέρσας Κουμούτση, συγγραφέας και μεταφράστρια αραβικής λογοτεχνίας, στο πανεπιστήμιο του Zayed (ΗΑΕ) με θέμα "Η Ιστορία ως πηγή έμπνευσης για την Λογοτεχνία: Αραβική και Ελληνική Λογοτεχνία της Διασποράς (Από το 1900-Σήμερα)".
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στα αγγλικά, μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ, στις 9 Νοεμβρίου 2021, ώρα 10:30 π.μ. (ώρα Ελλάδας).
Για να παρακολουθήσετε την διάλεξη πατήστε ΕΔΩ
Η ομάδα του Κ.Ελ.Α.Λ.Π. / CulturePolis εύχεται καλή επιτυχία στην κυρία Κουμούτση!
«Φιλοξενώντας τον Άλλο στις Αφηγήσεις μας», Έργο: Χίλιες και μια…συναντήσεις - ΥΠΠΟΑ | Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος
Το Κέντρο Ελληνικής και Αραβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού - Κ.Ελ.Α.Λ.Π., που λειτουργεί ως αυτόνομη πρωτοβουλία της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας CulturePolis, απευθύνει πρόσκληση προς νέους συγγραφείς, λογοτέχνες και δημιουργούς για την συμμετοχή τους στην εκδήλωση «Φιλοξενώντας τον Άλλο στις Αφηγήσεις μας».
Τέσσερις (4) νέοι συγγραφείς ή/και νεο-εμφανιζόμενοι θα επιλεγούν μέσω ανοικτής πρόσκλησης και θα μιλήσουν για τα έργα τους και τον διαπολιτισμικό χαρακτήρα της σύγχρονης ελληνικής παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 25 - 28 Νοεμβρίου 2021 με υβριδικό τρόπο και θα φιλοξενηθεί από την 18η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στην ακόλουθη διεύθυνση: https://forms.gle/s5pXSzdVy3hrfF8t9
Προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2021, ώρα 17:00 μ.μ.
Η εκδήλωση υλοποιείται στο πλαίσιο του εγκεκριμένου έργου "Χίλιες και μια...συναντήσεις" από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας
Εκδηλώσεις του έργου “Χίλιες και μια...συναντήσεις” - ΥΠΠΟΑ
Την Τρίτη 5 Οκτωβρίου, 2021 και ώρα 18:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), θα πραγματοποιηθεί η πρώτη (διαδικτυακή) εκδήλωση του εγκεκριμένου από το ΥΠΠΟΑ έργου της CulturePolis/Κ.Ελ.Α.Λ.Π. "Χίλιες και μια... συναντήσεις", που στοχεύει στην προώθηση και προβολή της ελληνικής λογοτεχνίας και δημιουργίας ως μέσο διαπολιτισμικού διαλόγου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και κυρίως στον Αραβικό κόσμο.
Η εκδήλωση έχει τίτλο “Μια πόλη, μια αφήγηση” κι όπως υποδηλώνει, εμβληματικές πόλεις, κυρίως, της Μεσογειακής Λεκάνης, αναδεικνύονται μέσα από τις αφηγήσεις και την καλλιτεχνική ματιά των δημιουργών που συμμετέχουν.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά με παράλληλη μετάφραση αποσπασμάτων και ομιλιών σε δύο γλώσσες, ενώ θα προβληθεί οπτικό υλικό.
Συμμετέχουν οι Έλληνες δημιουργοί:
-
Ισίδωρος Ζουργός (πεζογράφος) για τη Θεσσαλονίκη,
-
Βασίλης Βαφέας,(σκηνοθέτης) για την Αθήνα,
-
Αιμίλιος Σολωμού(πεζογράφος) για τη Λευκωσία,
-
και ο Αιγύπτιος Τάρεκ Ιμάμ (πεζογράφος) για το Κάϊρο
Χίλιες και μια…συναντήσεις, ΥΠΠΟΑ | Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος
Το Κέντρο Ελληνικής και Αραβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού (Κ.Ελ.Α.Λ.Π.), που λειτουργεί ως αυτόνομη πρωτοβουλία της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας CulturePolis, απευθύνει πρόσκληση σε συγγραφείς, λογοτέχνες και δημιουργούς για τη συμμετοχή τους ως εισηγητές στις στοχευμένες συναντήσεις που προβλέπονται στο εγκεκριμένο έργο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού: “Χίλιες και μια…συναντήσεις”, Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2021.
Διαδικτυακή Παρουσίαση του βιβλίου της διακεκριμένης Λιβανέζας συγγραφέως Hoda Barakat
Στο νέο πλαίσιο συναντήσεων / εκδηλώσεων του Κ.Ελ.Α.Λ.Π. (2021-2022), το Κέντρο Ελληνικής και Αραβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού σε συνεργασία με τις εκδόσεις Κέδρος, σας προσκαλούν την Παρασκευή 17/9 και ώρα 12.30 (ώρα Ελλάδος) σε διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου της διακεκριμένης Λιβανέζας συγγραφέως Hoda Barakat, "Νυχτερινό Ταχυδρομείο" που απέσπασε το μεγάλο βραβείο του Αραβικού Μυθιστορήματος 2019, ενώ βρέθηκε στη shortlist για το Man Booker International του ιδίου χρόνου.
Κεντρικό θέμα του βιβλίου η πολύπαθη πόλη της Βηρυτού, κατά την περίοδο του καταστροφικού εμφυλίου.
Μαζί της θα συνομιλήσει η μεταφράστρια του βιβλίου και Διευθ/τρια του Κ.Ελ.Α.Λ.Π. κα Πέρσα Κουμούτση.
Η συνάντηση θα διεξαχθεί στην Ελληνική και Αραβική γλώσσα.
Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο ΕΔΩ
Παρουσίαση στο ελληνικό κοινό της υποψηφιότητας της Ελληνικής γλώσσας για τα Διεθνή Bραβεία Sheik Hamad
Τρίτη 13 Ιουλίου 2021,16.00 ώρα Ελλάδας
Ανακοίνωση για την 7η περίοδο των βραβείων Sheikh Hamad για τη μετάφραση και τη διεθνή κατανόηση, 2021
Δείτε το Δελτίο Τύπου ΕΔΩ
Νέες εκδόσεις σε μετάφραση από τα αραβικά
Οι εν λόγω συγγραφείς θα προσκληθούν στα πλαίσια του νέου κύκλου εκδηλώσεων του Κ.Ελ.Α.Λ.Π.
Ενημερωτικό Φυλλάδιο Κ.Ελ.Α.Λ.Π.
διαθέσιμο στα ελληνικά και αγγλικά
Η CulturePolis και το "Κέντρο Ελληνικής και Αραβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού (Κ.Ελ.Α.Λ.Π.)", που ίδρυσε το 2020, τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου και ενδυναμώνουν τις δράσεις τους στο χώρο του βιβλίου προάγοντας την αμοιβαία κατανόηση του Άλλου μέσω της λογοτεχνίας και των τεχνών.
Οι δράσεις και οι εκδηλώσεις του Κ.Ελ.Α.Λ.Π. διευρύνονται σημαντικά και θα περιλαμβάνουν, εκτός από τις καθιερωμένες συναντήσεις Ελλήνων και Αράβων λογοτεχνών με την αιγίδα της Γεν. Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπ. Εξωτερικών, αφιερώματα σε παγκόσμιους συγγραφείς από τους δύο πολιτισμούς, παρουσιάσεις εμβληματικών τόπων όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στην ελληνόφωνη και αραβόφωνη λογοτεχνία της Διασποράς καθώς και συνεντεύξεις με προσωπικότητες, που συμβάλλουν τα μέγιστα στη διάδοση του διαπολιτισμικού διαλόγου και στις δύο πλευρές της Μεσογείου και άλλες.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ενώ οι πρωτοβουλίες αυτές ενισχύονται από δύο εμβληματικά ευρωπαϊκά έργα του προγράμματος ERASMUS+ Εκπαίδευση Ενηλίκων, των οποίων ηγείται η CulturePolis:
-
TOGETHER-TOwards a cultural understandinG of thE oTHER - βλ. ΕΔΩ και
-
READ-IN-CLUB - READ-INg for CuLtUres across Borders - βλ. ΕΔΩ
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του δευτέρου εξαμήνου 2021 θα ανακοινωθεί σύντομα. Μείνετε συντονισμένοι!
Περισσότερα για τις πρόσφατες εκδηλώσεις ΕΔΩ
Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου
H CulturePolis και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας ανοίγοντας νέο κεφάλαιο πολιτιστικών ανταλλαγών – Σημαντική συνεργασία που ανοίγει νέους δρόμους
Ήδη συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου READ-IN-CLUB, που μόλις εγκρίθηκε και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ERASMUS +. Ευχαριστούμε το ΕΙΠ και τον πρόεδρο του κ. Ν. Κούκη για την εμπιστοσύνη στην CulturePolis και το Κ.Ελ.Α.Λ.Π.
Στο ιστορικό γραφείο της οικίας Μποδοσάκη, όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, συναντήθηκαν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Νίκος Α. Κούκης και ο Ιδρυτής και Πρόεδρος της Culture Polis κ. Βασίλειος Λαοπόδης και υπέγραψαν διετές Σύμφωνο Συνεργασίας (Momerandum of Understanding) επικυρώνοντας θεσμικά το πλαίσιο σύμπραξης σε θέματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
H σύμπραξη των δύο φορέων αφορά την πολυεπίπεδη συνεργασία τους με έμφαση στην έρευνα, τη μελέτη, το σχεδιασμό, την υλοποίηση έργων, την ανάληψη πρωτοβουλιών και καινοτομικών εφαρμογών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν στην επίτευξη κοινών στόχων και πιο συγκεκριμένα στη συνεργασία όσον αφορά τη διενέργεια ερευνών και μελετών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Επίσης, αποφασίστηκαν δράσεις διερεύνησης νέων θεματικών περιοχών κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών στο χώρο της λογοτεχνίας και γενικότερα του βιβλίου, καθώς και τη διάδοση της φιλαναγνωσίας, καθώς και η διοργάνωση δράσεων εκπαίδευσης και κατάρτισης στα θέματα εξειδίκευσης των δύο πλευρών.
Ένας από τους πρωταρχικούς σκοπούς της συνεργασίας αυτής, είναι η προώθηση του ελληνικού πολιτισμού μέσω των Παραρτημάτων του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού ανά τον κόσμο, σε ποικίλες εκφάνσεις του αξιοποιώντας εθνικές πολιτικές.
Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε και στην από κοινού συμμετοχή σε συμπράξεις για εκπόνηση προτάσεων και υλοποίηση έργων με συγχρηματοδότηση από ελληνικά, κοινοτικά και διεθνή προγράμματα και πηγές, που μπορούν να αφορούν σε θέματα όπως οι τέχνες, ο πολιτισμός η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες, η πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.
Δείτε την ανάρτηση, όπως δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού ΕΔΩ
3η Συνάντηση Ελλήνων και Αράβων Ποιητών
Το Κέντρο Ελληνικής και Αραβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού (Κ.Ελ..Α..Λ.Π.) της CulturePolis συνεχίζοντας το 2021 τον κύκλο «Συναντήσεις Ελλήνων και Αράβων Ποιητών» μετά την επιτυχία της 1ης και 2ης Συνάντησης με θέμα «Η Μεσόγειος και η Ιστορία της» και «Από άλλο τόπο» (βλ. βιντεοσκόπηση των συναντήσεων ΕΔΩ), έχει την ευχαρίστηση να αναγγείλει την 3η Συνάντηση Ποιητών με θέμα «Η Γυναίκα στην Ελληνόφωνη και Αραβόφωνη Ποίηση» που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 17 Μαρτίου 2021 και ώρα 19:00 (ώρα Ελλάδας).
Μέσα από τις αναγνώσεις των ποιημάτων σε δύο γλώσσες και τη συζήτηση που θα αναπτύξουμε, θα επιχειρήσουμε να ανιχνεύσουμε τα κοινά σημεία αναφοράς, ταύτισης και σύγκλισης των δυο αυτών φωνών. Και η 3η συνάντηση θα διεξαχθεί σε δύο γλώσσες (Ελληνικά και Αραβικά) με συντονισμό της Διευθύντριας του Κ.Ελ.Α.Λ.Π. κυρίας Πέρσας Κουμούτση, συγγραφέως και μεταφράστριας αραβικής λογοτεχνίας. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.
Μείνετε συντονισμένοι!
2η Συνάντηση Ελλήνων και Αράβων Ποιητών
Το Κέντρο Ελληνικής και Αραβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού (Κ.Ελ.Α.Λ.Π.) συνεχίζοντας το 2021 τον κύκλο "Συναντήσεις Ελλήνων και Αράβων Ποιητών" μετά την επιτυχία της 1ης συνάντησης Ελλήνων και Αράβων ποιητών σε δυο γλώσσες, με θέμα "Η Μεσόγειος και η ιστορία της" (βλ. βιντεοσκόπηση: https://www.youtube.com/watch?v=-WNIOMwOXGo&feature=emb_title), έχει την ευχαρίστηση να αναγγείλει την 2η συνάντηση ποιητών με τίτλο "Από άλλο τόπο", που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 29 Ιανουαρίου 2021, ώρα 18:30 (ώρα Ελλάδας).
Συμμετέχουν Έλληνες και Άραβες ποιητές της Διασποράς, ποιητές που γράφουν ή έγραψαν ποίηση στη μητρική τους γλώσσα ενώ ζουν/ έζησαν μακριά από τον τόπο τους. Μέσα από τις αναγνώσεις των ποιημάτων σε δυο γλώσσες και τη συζήτηση που θα αναπτύξουμε, θα επιχειρήσουμε να ανιχνεύσουμε το στίγμα και τις ιδιαιτερότητες της ποίησής τους, την κυρίαρχη θεματολογία, το ύφος και τα συναισθήματα που τη διακρίνει/διέπει, κυρίως όμως τα κοινά σημεία αναφοράς στους δυο πολιτισμούς. Μεταξύ άλλων, στην ενότητα θα διερευνηθεί το θέμα της διπλής πολιτισμικής ταυτότητας των ποιητών, αλλά και η ποίηση των αυτοεξόριστων ποιητών. Και η 2η συνάντηση θα διεξαχθεί σε δυο γλώσσες (Ελληνικά και Αραβικά) με συντονισμό της Διευθύντριας του Κ.Ελ.Α.Λ.Π. κυρίας Πέρσας Κουμούτση, συγγραφέως και μεταφράστριας αραβικής γλώσσας. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.
Μείνετε συντονισμένοι.!
Κ.Ελ.Α.Λ.Π. Εορταστικό Newsletter 2020
Ανακοίνωση για την Διαδικτυακή Εκδήλωση της 1ης Συνάντησης Ελλήνων και Αράβων Ποιητών (27.11.2020)
Αγαπητοί/Αγαπητές,
Το Κέντρο Ελληνικής και Αραβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού (Κ.Ελ.Α.Λ.Π.), που πρόσφατα δημιουργήθηκε και λειτουργεί ως αυτόνομη πρωτοβουλία υπό την αιγίδα της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας CulturePolis, θα ήθελε να σας ευχαριστήσει θερμά για την συμμετοχή σας στην «1η διαδικτυακή Συνάντηση Ελλήνων και Αράβων Ποιητών» με θέμα την Μεσόγειο και την Ιστορία της.
Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 17ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) και συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Κέντρο Ελληνικής και Αραβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού.
Το ενδιαφέρον σας ξεπέρασε κάθε προσδοκία γι’ αυτό όσοι δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν ζωντανά την εκδήλωση, μπορούν να την δουν βιντεοσκοπημένα στην επίσημη ιστοσελίδα της ΔΕΒΘ ΕΔΩ και στο επίσημο Youtube κανάλι του Κ.Ελ.Α.Λ.Π. ΕΔΩ
Το πρόγραμμα των επόμενων Συναντήσεων Ελλήνων και Αράβων Ποιητών θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του Κ.Ελ.Α.Λ.Π. και στα κοινωνικά μας δίκτυα. Για να μείνετε συντονισμένοι με τις δράσεις του Κέντρου και να λαμβάνετε νέα από εμάς μπορείτε να εγγραφείτε στο newsletter μας ΕΔΩ
Για κάθε πρόσθετη πληροφορία μπορείτε να απευθύνεσθε στη Γραμματεία του Κ.Ελ.Α.Λ.Π. – τηλ: 6980824389, email: kelalp@culturepolis.org
Για περισσότερες πληροφορίες στους παρακάτω συνδέσμους:
-
Επίσημη Ιστοσελίδα Κ.Ελ.Α.Λ.Π. : https://culturepolisngo.wixsite.com/kelalp
-
Facebook Page: https://www.facebook.com/kelalp.center
-
Επίσημη Ιστοσελίδα CulturePolis: https://culturepolis.org/
Πέρσα Κουμούτση,
Συντονίστρια του Κ.Ελ.Α.Λ.Π.
Το Κέντρο Ελληνικής και Αραβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού (Κ.Ελ.Α.Λ.Π.) στη 17η ΔΕΒΘ
Στο πλαίσιο της 17ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) το Κέντρο Ελληνικής και Αραβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού (Κ.Ελ.Α.Λ.Π.), που πρόσφατα δημιουργήθηκε λειτουργεί ως αυτόνομη πρωτοβουλία υπό την αιγίδα της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας CulturePolis, έχει την ευχαρίστηση να σας ενημερώσει για την διεγαγωγή της 1ης Συνάντησης Ελλήνων και Αράβων Ποιητών, η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020, ώρα 13:00-15:00, μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ https://zoom.us/j/98191171768 / Webinar ID: 981 9117 1768 με θέμα τη Μεσόγειο και την ιστορία της έτσι όπως αποτυπώνεται στις δύο ποιητικές φωνές. Οι συμμετέχοντες θα μιλήσουν στη μητρική τους γλώσσα και θα διαβαστούν ποιήματά τους και στις δύο γλώσσες, με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά και τα αραβικά (Πέρσα Κουμούτση, Χάλεντ Ραούφ).
Συντονίζει η Πέρσα Κουμούτση, συγγραφέας και μεταφράστρια αραβικής λογοτεχνίας, συντονίστρια περιεχομένου Κ.Ελ.Α.Λ.Π.
Θα προλογίσει ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων και ποιητής Γιώργος Χουλιάρας.
Συμμετέχοντες Ποιητές:
Τασούλα Καραγεωργίου (Ελλάδα),
Κυριάκος Χαραλαμπίδης (Κύπρος),
Alla Khaled (Αίγυπτος),
Nouri al Jarrah (Συρία)
Για να δείτε τα βιογραφικά των συμμετεχόντων πατήστε ΕΔΩ
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Κέντρο Ελληνικής και Αραβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού (Κ.Ελ.Α.Λ.Π.)/CulturePolis.
Ευχαριστούμε την ΔΕΒΘ για την φιλοξενία!
Σας περιμένουμε!
Κέντρο Ελληνικής και Αραβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού (Κ.Ελ.Α.Λ.Π.)
Αναγγελία έναρξης δράσεων
Με μεγάλη ικανοποίηση αναγγέλλουμε την επίσημη έναρξη των δραστηριοτήτων του Κέντρου Ελληνικής και Αραβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού (Κ.Ελ.Α.Λ.Π. - https://culturepolisngo.wixsite.com/kelalp), της νέας αυτόνομης πρωτοβουλίας υπό την ομπρέλα της αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρίας CulturePolis, με στόχο την ενίσχυση μιας ανοικτής σε όλους προσπάθειας ανάλυσης και μελέτης των δυο πολιτισμών για την καλύτερη κατανόηση «του τι μας ενώνει, παρά εκείνων που μας χωρίζουν» .
Ο νέος ιστότοπος του Κ.Ελ.Α.Λ.Π. φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σημαντικό φόρουμ για όσους ασχολούνται με τα θέματα ενδιαφέροντος του Κέντρου.
Το Κ.Ελ.Α.Λ.Π. έχει προγραμματίσει δράσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση ειδικών και κοινού σε θέματα ελληνικής και αραβικής λογοτεχνίας, πολιτισμού, ποίησης και γλώσσας και σχετικών πρωτοβουλιών στην Ελλάδα και γειτονικές χώρες, καθώς και σχετικές έρευνες, μελέτες, αναλύσεις, συζητήσεις και διαλόγου μέσα από στοχευμένες δράσεις και προγράμματα.
Ήδη το Κ.Ελ.Α.Λ.Π. θα συμβάλει σημαντικά στις δραστηριότητες του έργου TOGETHER - Towards a cultural understanding of the other", που μόλις εγκρίθηκε από το πρόγραμμα ERASMUS + Επιμόρφωση Ενηλίκων, με επικεφαλής εταίρο την CulturePolis κι άλλους εταίρους από Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Γεωργία και Λίβανο.
Η πρώτη δράση του Κέντρου για την νέα προγραμματική περίοδο 2020-2021 θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020 στις 18:00 με μορφή διαδικτυακής συνάντησης από την Κέρκυρα, με θέμα
«Ο ρόλος της λογοτεχνικής μετάφρασης στην προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και της κατανόησης του «Άλλου»: Η περίπτωση της αραβικής λογοτεχνίας»
με κεντρική ομιλήτρια τη συγγραφέα και μεταφράστρια αραβικής λογοτεχνίας κα Πέρσα Κουμούτση. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Μετάφρασης, Διερμηνείας και Ξένων Γλωσσών του Ιόνιου Πανεπιστημίου, Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο Δρ. Βασίλειος Λαοπόδης, Ιδρυτής και Πρόεδρος CulturePolis/ Κ.Ελ.Α.Λ.Π., ο Καθ. Σωτήριος Λίβας, Πρόεδρος του ΤΞΜΔ Ιονίου Πανεπιστημίου και ο Νίκος Κούκης, Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. – βλ. Ανακοίνωση.
Η ομάδα του Κ.Ελ.Α.Λ.Π. σας καλωσορίζει στο νέο αυτό «ταξίδι» εξερεύνησης του αραβικού πολιτισμού και των σχέσεών του με τον ελληνικό πολιτισμό και θα ακολουθήσουν νεότερες ανακοινώσεις για τις προσεχείς δράσεις του Κέντρου.
Διαδικτυακή Εκδήλωση του Κέντρου Ελληνικής και Αραβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού (Κ.Ελ.Α.Λ.Π.) σε συνεργασία με το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας (ΤΞΓΜΔ) του Ιονίου Πανεπιστημίου
Κέρκυρα, 30 Σεπτεμβρίου 2020
Απόσπασμα από το προλογικό σημείωμα της εκδήλωσης
Γράφει η Πέρσα Κουμούτση
Η ανάγκη διαλόγου κι ενός «ανοίγματος» προς την κατεύθυνση μιας κοινωνικά, πολιτικά, πολιτισμικά και θρησκευτικά διαφορετικής κουλτούρας υπήρξε ανέκαθεν ζήτημα μείζονος σημασίας και πάντα αφορούσε την ανθρώπινη ιστορία. Ο κάθε πολιτισμός συνδέεται με τον πυρήνα της κοινωνίας στην οποία αναπτύσσεται, εντούτοις. κανένας πολιτισμός δεν μπορεί να εξελιχθεί, χωρίς την επικοινωνία με άλλους.
CulturePolis - KELALP: 1η ΨΗΦΙΑΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ στην Κέρκυρα
Η CulturePolis σε συνεργασία με τη Λέσχη Ανάγνωσης Κέρκυρας πραγματοποίησαν διαδικτυακά με μεγάλη επιτυχία στις 3 Ιουλίου 2020, ώρα 20.00 στην αίθουσα της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας Κέρκυρας, την1η πιλοτικής εφαρμογής της νεας πρωτοβουλίας της CulturePolis “Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης” – ΨΗ.Λ.Α’ , με φυσική παρουσία μόνο των μελών της Λέσχης και στελεχών της CulturePolis και διαδικτυακή σύνδεση προσκεκλημένων ειδικών συνεργατών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η εκδήλωση αυτή στην Κέρκυρα εντασσόταν στις πιλοτικές δράσεις για δημιουργία ενός ψηφιακού δικτύου, που θα φέρει κοντά τα μέλη των Λεσχών Ανάγνωσης στην Ελλάδα και σε επόμενη φάση μέσω μεταφράσεων και ψηφιακών εργαλείων στον Αραβικό κόσμο και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης -Μεσογείου, με στόχο την καλύτερη κατανόηση του “‘Αλλου” μέσω του πολιτισμού, και είναι η πρώτη που γίνεται υπό την αιγίδα του νεοσύστατου “Κέντρου Ελληνικής και Αραβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού”- Κ.Ελ.Α.Λ.Π. :https://culturepolisngo.wixsite.com/kelalp.
Η προσκεκλημένη ομιλήτρια κυρία Πέρσα Κουμούτση, διακεκριμένη συγγραφέας και μεταφράστρια αραβικής λογοτεχνίας (https://culturepolisngo.wixsite.com/persa-koumoutsi) αλλά και συνεργάτιδα της CulturePolis και συντονίστρια του Κ.Ελ.Α.Λ.Π. παρουσίασε το πλούσιο συγγραφικό και μεταφραστικό έργο της και τόνισε τη διάσταση της καλύτερης κατανόησης του “‘Αλλου” μέσω της λογοτεχνίας και συζήτησε με τα μέλη της Λέσχης πάνω στο θέμα αυτό.
Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να παρακολουθήσει το βίντεο της εκδήλωσης ΕΔΩ:
Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και ελπίζουμε από το φθινόπωρο να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε το πλήρες πρόγραμμα των συναντήσεων της “Ψηφιακής Λέσχης Ανάγνωσης” της CulturePolis / Κ.Ελ.Α.Λ.Π. που θα είναι ανοικτό σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Συνάντηση του Β. Λαοπόδη με το ICBSS
ως Focal Point Νότου και Δύσης του Ελληνικού Δικτύου του Αnna Lindh Foundation